Snorkelen 1, 2 en 3

Snorkelen 1

Met zwemvliezen:
 • Te water gaan met kopsprong, aansluitend 25 meter borstcrawl.
 • Starten in het water, na 15 meter zwemmen in maximaal 2 duiken 3 voorwerpen in minimaal 2 verschillende kleuren ophalen van de bodem (minimaal 2 meter diep).
Met snorkeluitrusting:
 • Te water gaan met een schredesprong, aansluitend 50 meter snorkelen onderbroken door 4 keer 2 draaien om de lengte as (links- en rechtsom).
 • Starten in het water, 50 meter snorkelen onderbroken door 2 keer een hoekduik richting bodem en aansluitend 10 meter onder water zwemmen.
 • Starten in het water, onder water zwemmen en ondertussen twee uiteinden van een touw aan elkaar knopen met een platte knoop.
 • Minimaal 2 voorwerpen in 2 verschillende kleuren (die via de onderwater praatstok worden doorgegeven) ophalen van de bodem (minimaal 1 meter diep).
 • Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken en door een hoepel zwemmen, vervolgens nog een keer linksom óf rechtsom door dezelfde hoepel gaan.
 • Starten in het water, 25 meter snorkelen met één zwemvlies.

Snorkelen 2

Met zwemvliezen:
 • Te water gaan met een schredesprong, aansluitend 25 meter rugcrawl en 25 meter beenslag op de rechter- of linkerzij.
 • Starten in het water, na 12 meter zwemmen in 1 duik 3 voorwerpen in minimaal 2 verschillende kleuren ophalen van de bodem (minimaal 2 meter diep).
Met snorkeluitrusting:
 • Te water gaan met de snorkeluitrusting in de hand, aansluitend de uitrusting aan doen en daarna 100 meter snorkelen, waarvan de eerste 25 meter borstcrawl en de laatste 10 meter dolfijnbeenslag onder water zwemmen.
 • Starten in het water, 25 meter snorkelen met de dolfijnbeenslag, aansluitend 25 meter snorkelen, daarbij 2 keer de snorkel uit de mond halen, over de rug van de ene in de andere hand brengen en vervolgens weer in de mond doen.
 • In maximaal 5 duiken een met 2 kilogram verzwaarde emmer met behulp van de snorkel omhoog blazen (minimaal 2 meter diep).
 • Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken, lucht uitblazen en vervolgens 5 seconden zonder te bewegen op de bodem blijven (minimaal 2 meter diep).
 • Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken en door een hoepel zwemmen, vervolgens nog een keer linksom én rechtsom door dezelfde hoepel gaan.
 • Starten in het water, 25 meter snorkelen zonder duikbril.

Snorkelen 3

Met zwemvliezen:
 • Te water gaan met een kopsprong, aansluitend 25 meter dolfijnbeenslag zwemmen op de linkerzij en 25 meter op de rechterzij.
 • Starten in het water, 50 meter borstcrawl, tijdens de laatste 10 meter in 1 duik 3 voorwerpen in minimaal 2 verschillende kleuren ophalen van de bodem (minimaal 2 meter diep).
Met snorkeluitrusting:
 • Te water gaan met de snorkeluitrusting in de hand, aansluitend de uitrusting aan doen, de bril onder water opzetten, vervolgens 50 meter snorkelen met de borstcrawl, aansluitend 50 meter snorkelen met de bril op het voorhoofd en het gezicht in het water.
 • Starten in het water met een buddy, na 5 meter snorkelen een hoekduik maken en 20 meter onder water zwemmen, aansluitend 25 meter buddy breathing.
 • Starten in het water, onder water zwemmen en ondertussen onder water de snorkel uit de mond nemen, een mastworp leggen om de snorkel met een meegenomen stuk touw, het mondstuk onder water in de mond nemen en aan het wateroppervlak de snorkel leeg blazen.
 • Starten in het water, 50 meter snorkelen en ondertussen in maximaal 2 hoekduiken 4 pvc buisjes voorzien van bochtjes ophalen van de bodem en al snorkelend monteren tot een vierkant.
 • Starten in het water, snorkelen en in maximaal 2 hoekduiken, met behulp van een slangsnorkel, een met 1 kilogram verzwaarde 1,5 liter fles omhoog blazen (minimaal 2 meter diep).
 • Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken, aansluitend in rugligging door 2 hoepels zwemmen, die tenminste 5 meter uit elkaar staan (minimaal 2 meter diep).
 • Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken en door een hoepel zwemmen, aansluitend een gestrekte salto achterover maken en in buikligging weer door dezelfde hoepel gaan, vervolgens door de tweede hoepel zwemmen, die 5 meter verderop staat.
 • Starten in het water en blind snorkelen over een afstand van 12 meter naar een afgebakend stuk zwembadwand met een breedte van 5 meter.

Eisen snorkeluitrusting

Om het snorkelen veilig aan te leren heeft je zoon/dochter een basis-uitrusting nodig. Deze bestaat uit een masker/bril, snorkel en zwemvliezen. Omdat bij ons en bij de Nationale Raad Zwemdiploma's veiligheid hoog in het vaandel staat, zijn er aan de basis-uitrusting eisen gesteld. Deze eisen zullen hieronder besproken worden.

De snorkel
De snorkel moet een standaard type zijn, dus mag niet voorzien zijn van zogenaamde automatisch sluitende klepjes of een balletje (ventiel mag aan de onder kant zitten). Het materiaal moet bestaan uit soepel zacht rubber, snorkels van hard plastic worden afgewezen. Het langste deel van de snorkel mag niet langer zijn dan 40 cm en de inwendige diameter moet minimaal 1,8 cm zijn.

De duikbril
Deze moet de ogen en de neus omsluiten, maar niet de mond. De duikbril moet een elastische hoofdband van rubber hebben. Wij adviseren een gespleten hoofdband te nemen. De neus van de duikbril moet men met de vingers dicht kunnen knijpen en de ruit moet van splintervrij en gehard glas. De naam van dit glas "Tempered glass" moet op het glas staan (soms staat er alleen een T op). Is dit niet het geval, koop dan de bril niet. Dit voorkomt dat men glas in de ogen krijgt als het glas stuk gaat. Tegenwoordig kun je duikbrillen kopen van speciaal hard kunststof, deze mogen wel maar kun je niet gebruiken bij het duiken. De bril moet ook goed passen en niet lekken. Daarom moet de gelaatsrand van soepel materiaal zijn. Dit materiaal is meestal rubber of siliconen. Als men de bril alleen in het zwembad of zoetwater gebruikt maakt het niet uit wat voor materiaal het is. Voor snorkelen in zee kun je het beste siliconen pakken, dit is bestand tegen uitdrogen door het zout. Bij het passen van de bril zet men de bril op zonder band en duwt men tegen de bril aan. De bril moet nu zo goed vast zuigen dat deze zonder band blijft hangen.

De zwemvliezen
Voor jeugdigen tot en met 12 jaar mag de lengte van de zwemvliezen de 40 cm niet overschrijden, terwijl de breedte niet groter mag zijn dan 24 cm. Tevens moeten de vliezen die gebruikt worden door jeugdigen tot en met 12 jaar geheel van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. De voeten van de kinderen groeien snel. Denk hieraan bij het kopen van zwemvliezen. Het is verstandig om een wat grotere maat te nemen. Bijvoorbeeld schoenmaat 39 neem dan 40-41.

Hieronder nog een tweetal adressen waar je je basis-uitrusting kunt halen. Hier kunnen ze je ook nog verder adviseren.

Div'ocean (Emiel Otten)
Molenstraat 140, Helmond.
of

Intersport Gunneman
Steenweg 12, Helmond

Vergeet niet te vermelden dat je van zwemvereniging Beek en Donk bent. Je krijgt dan 10% korting.

Locatie

Zwembad Drie Essen
Parklaan 4
5741 EZ Beek en Donk
Terug naar boven